Kvalitní strava, adekvátní pohyb a dobrá nálada.

Menopauza - chronické příznaky

Žena, stromy

Příznaky menopauzy lze rozdělit na akutní (více o akutních příznacích si přečtěte zde), subakutní (více si o subakutních příznacích si přečtěte zde) a chronické. Předmětem tohoto článku jsou příznaky chronické.

Třetí stadium menopauzy

Třetí stadium menopauzy se vyznačuje chronickými příznaky. Toto stadium je zrádné v tom, že chronické příznaky jsou zpočátku těžko rozpoznatelné. Dochází k nim v důsledku nedostatku estrogenu, který tělo chrání před nemocemi.

O jaké příznaky a nemoci jde?

  • Kardiovaskulární onemocnění – ateroskleróza, infarkt myokardu, mrtvice. Metabolický menopauzální syndrom – charakterizován dyslipidémií (snížený HDL a zvýšený LDL, zvýšené triglyceridy v krvi), hypertenzí, riziko zvyšuje kouření, nedostatek fyzické aktivity, stres, vyšší věk, genetické vlivy.
  • Osteoporóza - riziko významně roste s věkem, nedostatkem vápníku v potravě, kouřením, nadměrným pitím kávy, alkoholu, nedostatkem pohybu nebo výskytem osteoporózy v rodině. Osteoporóza se může projevit bolestmi zad, kloubů, dlouhých kostí a může vyústit až ve zlomeninu (krčku stehenní kosti, předloktí, obratlů).
  • Poruchy metabolismu tuků a sacharidů, čímž roste riziko obezity a diabetu 2. typu.

Chronické potíže můžete zmírnit (oddálit) zdravým životním stylem s vyváženou stravou a dostatkem pohybu.

Jak vnímáte menopauzu? Podělte se s námi o zkušenosti na FB: Můj talíř - andromenovyziva.cz.

sdílet

Komentáře

Mě postihla menopauza už ve 44 letech a moc mi pomohli na stránkách http://pohledzeny.cz/ , kde se mi dostalo na vše odpověď a také jsem změnila celou životosprávu a hned se cítím mnohem lépe.

Děkuji za komentář. Přesně tak, změna životosprávy je klíčová. Kvalitní jídlo a pohyb dokáže vyřešit řadu problémů.

Stránky

Přidat komentář

Plain text

  • Nejsou povoleny HTML značky.
  • Řádky a odstavce se zalomí automaticky.
  • Email addresses will be obfuscated in the page source to reduce the chances of being harvested by spammers.
  • Webové a e-mailové adresy jsou automaticky převedeny na odkazy.
CAPTCHA
Tato otázka slouží jako ochrana proti spamovacím robotům.

Další články

Rajče, česnek
17. Srpen 2018 | Recepty | Ingredience zralá rajčata česnek tymián sůl olivový olej   Postup Zralá rajčata nakrájíme na půlky, dáme na pekáč s pečícím papírem nakrojenou částí nahoru. Dáme do trouby a pečeme cca 45 minut při 180 ºC. Než se rajčata upečou si připravíme česnek... Zobrazit celý článek.
Cizrna
8. Duben 2018 | Léčivé potraviny | Cizrna beraní (nebo také římský hrách) je bobovitá rostlina. Konzumovat lze semena, celé lusky nebo mladé výhonky. Patří spolu s hrachem a fazolemi k nejvýznamnějším luštěninám. Obliba cizrny vzrůstá a to je dobře, neboť je velmi vhodná do zdravého... Zobrazit celý článek.
Máslo
3. Březen 2018 | Encyklopedie | O tom, že margaríny nedoporučuji, jsem již psala. Ve zmiňovaném článku si můžete přečíst proč jsou margaríny nezdravé a nevhodné. Máslo, pokud ho budeme konzumovat jen v rozumné míře, je zdravější. V másle se přirozeně vyskytují vitamíny, hlavně... Zobrazit celý článek.
Rozmarýn
6. Leden 2018 | Recepty | Ingredience 250 g másla 10 lžic olivového oleje rozmarýn (nebo petržel, pažitka apod.) sůl Postup Máslo necháme úplně změknout a pak do něj vmícháme olivový olej. Následně přidáme nasekaný rozmarýn nebo jiné bylinky. Uchováváme v lednici. Dobře se... Zobrazit celý článek.
Vánoční stůl našich předků
8. Prosinec 2017 | Encyklopedie | Večer 24. prosince měli naši předkové štědrý, neboť měli na vánočním stole mnoho druhů pokrmů. Druhy pokrmů na svátečním stole měly krajové odlišnosti, ale jídelníček měl řadu pokrmů společných, tradičních.     Co naši předkové na Štědrý večer jedli... Zobrazit celý článek.

Stránky