Kvalitní strava, adekvátní pohyb a dobrá nálada.

Menopauza - akutní příznaky

Žena

Menopauza je přirozený proces, fyziologický děj. Nastává u žen cca mezi 40. – 60. rokem života (v ČR v průměru v 51 letech). Vaječníky pomalu přestávají produkovat pohlavní hormony, především estrogeny. Jejich úbytek je hlavní příčinou všech potíží spojených s menopauzálním syndromem.

Příznaky menopauzy lze rozdělit na akutní, subakutní a chronické. Předmětem tohoto článku jsou příznaky akutní.

Akutní příznaky se dostavují velmi individuálně. Můžou se projevit jak několik let před menopauzou, ale též mohou přetrvávat řadu let po menopauze. Příznaky můžou být velice variabilní.

Jak se akutní příznaky projevují?

  • Dostavují se návaly horka a pocení. Návaly jsou pociťovány v horní polovině těla, zejména v oblasti krku a hrudi. Jsou různě dlouhé, trvají zhruba do 5 minut a jejich frekvence je individuální. V noci se označují jako "noční pocení".
  • Bolesti hlavy, závratě, bušení srdce, dušnost, svíravý pocit na hrudi, poruchy srdečního rytmu.
  • Potíže s trávením (nevolnost, zácpa).
  • Obtíže v sexuálním životě.
  • Velkou část projevů menopauzy představují psychické potíže, jako pocity úzkosti, sklon ke špatným až depresivním náladám, podrážděnost, nervozita, neschopnost soustředění a další.
  • Může se projevovat zvýšená únava a nespavost.

Akutním potížím můžete předejít nebo je zmírnit zdravým životním stylem a stravováním, konzumací potravin s fytoestrogeny

sdílet

Přidat komentář

Plain text

  • Nejsou povoleny HTML značky.
  • Řádky a odstavce se zalomí automaticky.
  • Email addresses will be obfuscated in the page source to reduce the chances of being harvested by spammers.
  • Webové a e-mailové adresy jsou automaticky převedeny na odkazy.
CAPTCHA
Tato otázka slouží jako ochrana proti spamovacím robotům.

Další články

Rajče
14. Leden 2020 | Léčivé potraviny | Rajské jablko neboli rajče je plod rajčete jedlého (též lilek rajče), trvalky většinou pěstované jako jednoletka. Jejich pěstování není náročné a odměnou nám jsou plody, které pozitivně působí na naše zdraví. O pěstování rajčat a obraně proti plísni... Zobrazit celý článek.
Stévie s beruškou
21. Květen 2019 | Léčivé potraviny | Stévie sladká je tropická rostlina, která je zajímavá nejen kvůli své vysoké sladivosti (komplex sladivých látek), ale též kvůli léčivým účinkům.   Sladivost stévie Stévie obsahuje glykosidy tzv. steviosid a rebaudiosid. V čisté podobě je prý 200 –... Zobrazit celý článek.
Kváskový chléb
24. Duben 2019 | Léčivé potraviny | Co je tradiční kváskový chléb Kváskový chléb pekly naše babičky. Peče se pouze z přírodního kvásku, mouky, vody, soli a kmínu. Neobsahuje žádné droždí. Připravte si vlastní kvásek. Návod najdete zde. Recept a postup na pravý nehnětený kváskový chléb... Zobrazit celý článek.
Ředkvičky
4. Duben 2019 | Léčivé potraviny | Ředkvička je kořen ředkve seté letní. Má štiplavou chuť díky hořčičným olejům. Tyto oleje chrání samotnou rostlinu před bakteriemi a plísněmi a stejně tak blahodárně působí i v našem těle. Co ředkvička obsahuje Hořčičné oleje a silice, vitamíny – C... Zobrazit celý článek.
Kajenský pepř
14. Březen 2019 | Léčivé potraviny | Na úvod je třeba zmínit, že název kajenský pepř je zavádějící, protože vlastně nejde o pepř, ale o druh velmi ostrých sušených chilli papriček. Český název pepř vznikl nepřesným překladem z angličtiny - pepper znamená jak pepř tak i papriku. Výraz... Zobrazit celý článek.

Stránky