Kváskový chléb
autor: RNDr. Šárka Svo... | přidáno: Středa 24. Duben 2019 15:53
Co je tradiční kváskový chléb
Kváskový chléb pekly naše babičky. Peče se pouze z přírodního kvásku, mouky, vody, soli a kmínu. Neobsahuje žádné droždí.
Připravte si vlastní kvásek. Návod najdete zde.
Recept a postup na pravý nehnětený kváskový chléb najdete zde.
Co je tradiční kvásek
- Kvásek je pouze směsí mouky (žitná) a vody.
- Za příznivých podmínek tato směs přirozeně kvasí (fermentuje) a to díky bakteriím a kvasinkám, které se nachází ve vzduchu a v obilí.
- Při kvašení vzniká kyselina mléčná, kyselina octová, oxid uhličitý a aromatické látky.
Kupujeme chléb z droždí
V současné době se na výrobu chleba většinou používá kvásek smíchaný s droždím (více zde). Takový chléb bývá často nazván kváskovým, ale nejde o tradiční kváskový chléb, protože obsahuje příměs kvasnic.
Proč je kváskový chléb zdravější
- Posiluje střevní mikroflóru a tím i imunitu našeho těla,
- nezpůsobuje nadýmání a zácpy,
- má antibiotické účinky,
- dlouhým kvašením se odbourává kyselina fytinová z obilí (především celozrnná mouka), která může spolu s jinými látkami vytvářet špatně rozpustné sloučeniny, kyselina fytinová na sebe váže například hořčík a vápník a ty pak nejsou využitelné pro tělo, dlouhým kvašením jsou tedy minerální látky lépe využitelné,
- dlouhým kvašením se rozkládají bílkoviny a chléb je lépe stravitelný.
Jak skladovat kváskový chléb
- Kvásek dokáže chléb přirozeně konzervovat a díky tomu vydrží déle než kvasnicový. Kváskový chléb hned tak nezplesniví, protože je přirozeně konzervován přítomnými kyselinami, vydrží týden i více.
- Skladujte ho pouze v utěrce při pokojové teplotě.
- Nedávejte ho do igelitu a do lednice.
Tip pro vás
- Není nad domácí kváskový chléb. Chvíli to sice trvá, než vytáhnete z trouby voňavý chléb s božsky křupavou kůrkou, ale stojí to zato. Je velmi chutný, jemně nakysle voní a je velice zdravý.
- Můžete si do něj přidat různá semínka (slunečnicová, dýňová, lněná) nebo ořechy (vlašské), bude o to chutnější! Vyladí vám nejen střeva, ale i náladu :).
Kupujete kváskový chléb? Podělte se s námi o zkušenosti na FB: Můj talíř – andromenovyziva.cz.
Kategorie:
Další články
14. Leden 2020 |
Léčivé potraviny |
Rajské jablko neboli rajče je plod rajčete jedlého (též lilek rajče), trvalky většinou pěstované jako jednoletka. Jejich pěstování není náročné a odměnou nám jsou plody, které pozitivně působí na naše zdraví. O pěstování rajčat a obraně proti plísni... Zobrazit celý článek.
21. Květen 2019 |
Léčivé potraviny |
Stévie sladká je tropická rostlina, která je zajímavá nejen kvůli své vysoké sladivosti (komplex sladivých látek), ale též kvůli léčivým účinkům.
Sladivost stévie
Stévie obsahuje glykosidy tzv. steviosid a rebaudiosid.
V čisté podobě je prý 200 –... Zobrazit celý článek.
4. Duben 2019 |
Léčivé potraviny |
Ředkvička je kořen ředkve seté letní. Má štiplavou chuť díky hořčičným olejům. Tyto oleje chrání samotnou rostlinu před bakteriemi a plísněmi a stejně tak blahodárně působí i v našem těle.
Co ředkvička obsahuje
Hořčičné oleje a silice,
vitamíny – C... Zobrazit celý článek.
14. Březen 2019 |
Léčivé potraviny |
Na úvod je třeba zmínit, že název kajenský pepř je zavádějící, protože vlastně nejde o pepř, ale o druh velmi ostrých sušených chilli papriček. Český název pepř vznikl nepřesným překladem z angličtiny - pepper znamená jak pepř tak i papriku. Výraz... Zobrazit celý článek.
7. Únor 2019 |
Encyklopedie |
O tom, že margaríny nedoporučuji, jsem již psala. Ve zmiňovaném článku si můžete přečíst proč jsou margaríny nezdravé a nevhodné.
Máslo, pokud ho budeme konzumovat jen v rozumné míře, je zdravější. V másle se přirozeně vyskytují vitamíny, hlavně... Zobrazit celý článek.
Stránky
- 1
- 2
- 3
- 4
- 5
- 6
- 7
- 8
- 9
- …
- následující ›
- poslední »
Přidat komentář