Kvalitní strava, adekvátní pohyb a dobrá nálada.

Kajenský pepř

Kajenský pepř

Na úvod je třeba zmínit, že název kajenský pepř je zavádějící, protože vlastně nejde o pepř, ale o druh velmi ostrých sušených chilli papriček. Český název pepř vznikl nepřesným překladem z angličtiny - pepper znamená jak pepř tak i papriku. Výraz kajenský je počeštěný název odrůdy Cayenne. Můžeme jím nahradit běžně používanou pálivou papriku nebo pepř.

Co obsahuje kajenský pepř

  • Ostrý je kajenský pepř díky obsahu kapsaicinu, který má řadu léčivých vlastností.
  • Vitamíny C, A a vitamíny řady B,
  • Minerální látky - vápník a draslík. 

Jaké léčivé účinky kajenský pepř má?

Takové jaké se nám hodí pro prevenci v souvislosti s andropauzou a menopauzou.

  • Čistí a ředí krev, čímž zrychluje metabolismus a krevní oběh. Působí proti vzniku krevních sraženin a snižuje riziko srdečního infarktu nebo mozkové mrtvice. Podporuje zdraví srdce, neboť pomáhá udržovat normální krevní tlak. Rovněž v těle vyrovnává hladinu LDL cholesterolu a triglyceridů.
  • Pomáhá při trávicích obtížích. Stimuluje sekreci trávicích šťáv a podporuje trávení. Zmírňuje podráždění žaludku, pozitivně působí na vředy a předchází průjmovým onemocněním.
  • Působí proti chřipce a nachlazení, neboť pomáhá rozpouštět a uvolňovat hlen, což prospívá dutinám, průduškám i plicím a zlepšuje dýchání.  Mírní bolesti v krku, tlumí dráždivý kašel.
  • Má silné antibakteriální a antimykotické účinky a posiluje imunitní systém.
  • Zmírňuje alergie.
  • Odstraňuje bolesti kloubů a migrény.
  • Zastavuje vnitřní krvácení a lze ho použít i přímo jako první pomoc na povrchu těla při krvácejícím zranění.
  • Studie prokázaly, že působí proti vzniku rakoviny plic u kuřáků a proti vzniku rakoviny jater.
  • Působí jako antioxidant, chrání tkáně před oxidačním poškozením.
  • Podporuje detoxikaci, protože zvyšuje funkci lymfatického a trávicího systému. Ohřívá tělo a způsobuje pocení a tím zjednodušuje přirozený proces detoxikace.
  • Přispívá k redukci tělesné hmotnosti, protože povzbuzuje spalování cukrů a tuků. Pokud si dáte ráno kajenský pepř k snídani, snížíte si chuť k jídlu a tím i kalorický příjem po celý den.

A na závěr mám pro vás tip. Udělejte si ráno čaj z kajenského pepře. Recept najdete zde. Čaj v kombinaci přísad uvedených v receptu je výborným prostředkem pro celkovou detoxikaci těla, ranní nastartování metabolismu, hubnutí a má výše uvedené léčivé účinky. Kajenský pepř (mleté chilli papričky) lze běžně koupit v obchodech. Ale při prvním použití v kuchyni dejte pozor, hodně pálí a proto začínejte s menší dávkou :).

Používáte kajenský pepř? Podělte se s námi o svoje zkušenosti na FB: Můj talíř - andromenovyziva.cz.

sdílet

Další články

Cizrna
8. Duben 2018 | Léčivé potraviny | Cizrna beraní (nebo také římský hrách) je bobovitá rostlina. Konzumovat lze semena, celé lusky nebo mladé výhonky. Patří spolu s hrachem a fazolemi k nejvýznamnějším luštěninám. Obliba cizrny vzrůstá a to je dobře, neboť je velmi vhodná do zdravého... Zobrazit celý článek.
Máslo
3. Březen 2018 | Encyklopedie | O tom, že margaríny nedoporučuji, jsem již psala. Ve zmiňovaném článku si můžete přečíst proč jsou margaríny nezdravé a nevhodné. Máslo, pokud ho budeme konzumovat jen v rozumné míře, je zdravější. V másle se přirozeně vyskytují vitamíny, hlavně... Zobrazit celý článek.
Rozmarýn
6. Leden 2018 | Recepty | Ingredience 250 g másla 10 lžic olivového oleje rozmarýn (nebo petržel, pažitka apod.) sůl Postup Máslo necháme úplně změknout a pak do něj vmícháme olivový olej. Následně přidáme nasekaný rozmarýn nebo jiné bylinky. Uchováváme v lednici. Dobře se... Zobrazit celý článek.
Vánoční stůl našich předků
8. Prosinec 2017 | Encyklopedie | Večer 24. prosince měli naši předkové štědrý, neboť měli na vánočním stole mnoho druhů pokrmů. Druhy pokrmů na svátečním stole měly krajové odlišnosti, ale jídelníček měl řadu pokrmů společných, tradičních.     Co naši předkové na Štědrý večer jedli... Zobrazit celý článek.
Břicho
10. Říjen 2017 | Encyklopedie | Co oslabuje naši imunitu Pokud náš imunitní systém funguje naplno, je schopen zvládnout jakoukoli nákazu. Imunitu našeho těla oslabují:  chemické látky z potravy a z prostředí, špatný životní styl, špatné stravovací návyky, kouření, jíme málo... Zobrazit celý článek.

Stránky