Kvalitní strava, adekvátní pohyb a dobrá nálada.

Kvašená zelenina – podpořte účinně a levně svoji imunitu

Zelenina

Proč kvašená zelenina (pickles)

Při různých jiných typech zpracování zeleniny se často ničí cenné látky.

Při kvašení (mléčném) se cenné látky neničí, naopak kvašením je zelenina o další cenné látky obohacena.

Co získáme mléčným kvašením

Kvašení (fermentace) zeleniny probíhá za pomoci kvasných bakterií. Dochází ke změně struktury zeleniny – jak sacharidové tak bílkovinné složky.

Kvašením získáme:

  • enzymy,
  • znásobuje se obsah vitamínu C,
  • podpoří se tvorba a využití vitamínů skupiny B,
  • laktobacily,
  • kyselinu mléčnou a další.

Zdravotní výhody

  • Zlepšení imunity, protože zvyšuje množství prospěšných látek v zažívacím traktu, zlepšuje střevní mikroflóru. Střeva jsou sídlem imunity, více zde.
  • Zlepšení trávení a využití živin.

Jakou zeleninu můžeme kvasit.

Zelí, mrkev, cibuli, červenou řepu, papriky, křen, chilli papričky, okurky, cukety, květák, kapustu, ředkev, ředkvičky, kedluben a další.

Tip pro vás: Přečtěte si o zdravotních výhodách konzumace zelí. Článek najdete zde.

Staňte se fanouškem na FB, budete mít novinky a informace o zdravé výživě z první ruky! FB: Můj talíř - andromenovyziva.cz,

sdílet

Přidat komentář

Plain text

  • Nejsou povoleny HTML značky.
  • Řádky a odstavce se zalomí automaticky.
  • Email addresses will be obfuscated in the page source to reduce the chances of being harvested by spammers.
  • Webové a e-mailové adresy jsou automaticky převedeny na odkazy.
CAPTCHA
Tato otázka slouží jako ochrana proti spamovacím robotům.

Další články

Rajče
14. Leden 2020 | Léčivé potraviny | Rajské jablko neboli rajče je plod rajčete jedlého (též lilek rajče), trvalky většinou pěstované jako jednoletka. Jejich pěstování není náročné a odměnou nám jsou plody, které pozitivně působí na naše zdraví. O pěstování rajčat a obraně proti plísni... Zobrazit celý článek.
Stévie s beruškou
21. Květen 2019 | Léčivé potraviny | Stévie sladká je tropická rostlina, která je zajímavá nejen kvůli své vysoké sladivosti (komplex sladivých látek), ale též kvůli léčivým účinkům.   Sladivost stévie Stévie obsahuje glykosidy tzv. steviosid a rebaudiosid. V čisté podobě je prý 200 –... Zobrazit celý článek.
Kváskový chléb
24. Duben 2019 | Léčivé potraviny | Co je tradiční kváskový chléb Kváskový chléb pekly naše babičky. Peče se pouze z přírodního kvásku, mouky, vody, soli a kmínu. Neobsahuje žádné droždí. Připravte si vlastní kvásek. Návod najdete zde. Recept a postup na pravý nehnětený kváskový chléb... Zobrazit celý článek.
Ředkvičky
4. Duben 2019 | Léčivé potraviny | Ředkvička je kořen ředkve seté letní. Má štiplavou chuť díky hořčičným olejům. Tyto oleje chrání samotnou rostlinu před bakteriemi a plísněmi a stejně tak blahodárně působí i v našem těle. Co ředkvička obsahuje Hořčičné oleje a silice, vitamíny – C... Zobrazit celý článek.
Kajenský pepř
14. Březen 2019 | Léčivé potraviny | Na úvod je třeba zmínit, že název kajenský pepř je zavádějící, protože vlastně nejde o pepř, ale o druh velmi ostrých sušených chilli papriček. Český název pepř vznikl nepřesným překladem z angličtiny - pepper znamená jak pepř tak i papriku. Výraz... Zobrazit celý článek.

Stránky