Kvalitní strava, adekvátní pohyb a dobrá nálada.

Jarní únava – jak s ní zatočit

Jarní únava

Jaro je krásné období, příroda se probouzí a sluníčko nás konečně zase začíná zahřívat. U mnoha z nás se však v tomto období projevuje únava a vyčerpání, cítíme se bez energie.

Co jarní únavu způsobuje

  • negativně na nás působí nedostatek slunečního záření,
  • nestálost počasí, vysoké výkyvy teplot,
  • na řadu z nás negativně působí i změna času,
  • jsme oslabeni díky častému výskytu nemocí v zimních měsících,
  • zvýšené množství smogu a tím i vyšší výskyt volných radikálů,
  • nedostatek pohybu,
  • nekvalitní stravování a nedostatek vitamínů,
  • celkově špatný životní styl,
  • nedostatek spánku a odpočinku,
  • překyselení organismu a další.

Jak zatočit s jarní únavou

  • Pokud máte nezdravé stravovací návyky, konzumujete nezdravé potraviny, moc cukru, moc nekvalitních tuků atd., právě teď je čas na změnu. Začněte jíst zdravě. Potřebujete jídelníček s vyváženým poměrem živinNedržte diety, nejsou pro tělo prospěšné, naopak tělu škodí.
  • Zvyšte přísun vitamínů. Jezte hodně zeleniny a ovoce. K eliminaci volných radikálů zvyšte přísun antioxidantů (vitamín C a E, koenzym Q10, selen, zinek apod.). Jezte zeleninové saláty, do kterých můžete přidat například čerstvé kopřivy, listy pampelišky, popence apod.
  • Udělejte si bylinkové čaje proti jarní únavě.
  • Pokud je třeba přidejte potravinové doplňky (například multivitamínové doplňky).
  • Spánek je velmi důležitý, dostatek spánku pomáhá regenerovat tělo a zmírňovat jarní únavu.
  • Důležitá je také relaxace. Choďte na procházky do přírody. Čerstvý vzduch a sluneční paprsky mají zázračné účinky. Relaxujte tím co vás baví.
  • Zvyšte pohybové aktivity (cvičení, svižná chůze...).
  • Využijte aromaterapii a osvěžující koupele. Vhodná je například vůně (olej) pomeranče, citronu, mandarinky, eukalyptu.

Pokud se vám zdá, že vaše únava je moc velká, navštivte raději lékaře. Vyloučíte tak případnou nemoc, která by se mohla za „jarní únavou“ schovávat (například cukrovka, onemocnění štítné žlázy).

Jak bojujete proti jarní únavě vy? Svoje zkušenosti a recepty nám napište na FB: Můj talíř – andromenovyziva.cz.

Pokud potřebujete poradit se zdravým jídelníčkem s vyváženým obsahem živin, který vám pomůže zatočit s jarní únavou, objednejte se zde.


 

Kategorie: 
sdílet

Přidat komentář

Plain text

  • Nejsou povoleny HTML značky.
  • Řádky a odstavce se zalomí automaticky.
  • Email addresses will be obfuscated in the page source to reduce the chances of being harvested by spammers.
  • Webové a e-mailové adresy jsou automaticky převedeny na odkazy.
CAPTCHA
Tato otázka slouží jako ochrana proti spamovacím robotům.

Další články

Cizrna
8. Duben 2018 | Léčivé potraviny | Cizrna beraní (nebo také římský hrách) je bobovitá rostlina. Konzumovat lze semena, celé lusky nebo mladé výhonky. Patří spolu s hrachem a fazolemi k nejvýznamnějším luštěninám. Obliba cizrny vzrůstá a to je dobře, neboť je velmi vhodná do zdravého... Zobrazit celý článek.
Máslo
3. Březen 2018 | Encyklopedie | O tom, že margaríny nedoporučuji, jsem již psala. Ve zmiňovaném článku si můžete přečíst proč jsou margaríny nezdravé a nevhodné. Máslo, pokud ho budeme konzumovat jen v rozumné míře, je zdravější. V másle se přirozeně vyskytují vitamíny, hlavně... Zobrazit celý článek.
Rozmarýn
6. Leden 2018 | Recepty | Ingredience 250 g másla 10 lžic olivového oleje rozmarýn (nebo petržel, pažitka apod.) sůl Postup Máslo necháme úplně změknout a pak do něj vmícháme olivový olej. Následně přidáme nasekaný rozmarýn nebo jiné bylinky. Uchováváme v lednici. Dobře se... Zobrazit celý článek.
Vánoční stůl našich předků
8. Prosinec 2017 | Encyklopedie | Večer 24. prosince měli naši předkové štědrý, neboť měli na vánočním stole mnoho druhů pokrmů. Druhy pokrmů na svátečním stole měly krajové odlišnosti, ale jídelníček měl řadu pokrmů společných, tradičních.     Co naši předkové na Štědrý večer jedli... Zobrazit celý článek.
Kajenský pepř
6. Prosinec 2017 | Léčivé potraviny | Na úvod je třeba zmínit, že název kajenský pepř je zavádějící, protože vlastně nejde o pepř, ale o druh velmi ostrých sušených chilli papriček. Český název pepř vznikl nepřesným překladem z angličtiny - pepper znamená jak pepř tak i papriku. Výraz... Zobrazit celý článek.

Stránky