Kvalitní strava, adekvátní pohyb a dobrá nálada.

Spánek a jeho vliv na zdraví

Spánek

Pokud máte pocit, že vás spánek ochuzuje o čas, tak věřte, že jeho nedostatek vás ochuzuje o víc. Totiž o zdraví. Spánek je důležitý pro obnovení energie, celkového zdraví a pohody. Chronický nedostatek spánku může po určité době způsobit, že bude naše tělo ohroženo nemocemi. 

Co způsobí nedostatek spánku?

  • Nedostatek spánku vám například „rozhodí“ hormony. Způsobí snížení hladiny hormonu leptinu, který reguluje příjem potravy - navozuje pocit sytosti, reguluje ukládání tuků a výdej energie. Způsobí také zvýšení hormonu ghrelinu, který vyvolává pocit hladu. Ten je pak zodpovědný za to, že sníte vše co vám přijde pod ruku. Další hormon, který se nedostatkem spánku zvýší je kortizol. Kortizol je zodpovědný za ukládání tuku mezi orgány, tedy za vznik viscerálního tuku (více o viscerálním tuku zde). Nedostatečným spaním si tedy evidentně zaděláváme na nadváhu.
  • Nedostatek spánku může také ovlivnit hormon inzulín, což může vést k riziku rozvoje cukrovky.
  • Zvyšuje se riziko kardiovaskulárních onemocnění.
  • Lidem, kteří spí pět a méně hodin denně, se o 15 % zvyšuje pravděpodobnost předčasného úmrtí. 

Kolik hodin bychom měli denně spát?

Měli bychom spát sedm hodin denně. Potřeba spánku a jeho délka je ale individuální. Proto se uvádí, že spodní hranicí pro dostatečnou regeneraci našeho těla je šest hodin spánku.

Nedostatek spánku ovlivňuje náš život po psychické i fyzické stránce.

Pokud pravidelně spíme méně než šest hodin, musíme podle odborníků počítat s tím, že nedostatečný spánek negativně ovlivní náš život po psychické i fyzické stránce.

  • Ovlivní to naši schopnost koncentrace. 
  • Rychlost reakcí.
  • Paměť. 
  • Spánkový deficit se na našich duševních schopnostech projeví víc než po konzumaci alkoholu.
  • Provedené studie také ukázaly, že pokud dostatečně nespíme, náš mozek není schopen dobře odstraňovat nebezpečné látky a některé proteiny, které jsou zodpovědné za rozvoj demence a Alzheimerovy choroby.

Tip pro vás. Nezáleží ale jen na tom, aby byl náš spánek dostatečně dlouhý, ale velice důležité je také to, aby byl klidný a nepřerušovaný. Choďte spát v určitou hodinu, ponocujte jen výjimečně.

Moc spánku

Odborníci zjistili, že i opačný extrém není dobrý. Pokud často proležíte celý den, často poleháváte nebo spíte pravidelně více než deset hodin, není to také dobré. I to může totiž vést ke zdravotním problémům. A pokud k tomu máte sedavé zaměstnání a nedostatek pohybu, je riziko zdravotních problémů ještě vyšší.

Podělte se s námi o svoje zkušenosti na FB: Můj talíř - andromenovyziva.czZačněte hubnout spaním.

Kategorie: 
sdílet

Další články

Rajče, česnek
17. Srpen 2018 | Recepty | Ingredience zralá rajčata česnek tymián sůl olivový olej   Postup Zralá rajčata nakrájíme na půlky, dáme na pekáč s pečícím papírem nakrojenou částí nahoru. Dáme do trouby a pečeme cca 45 minut při 180 ºC. Než se rajčata upečou si připravíme česnek... Zobrazit celý článek.
Cizrna
8. Duben 2018 | Léčivé potraviny | Cizrna beraní (nebo také římský hrách) je bobovitá rostlina. Konzumovat lze semena, celé lusky nebo mladé výhonky. Patří spolu s hrachem a fazolemi k nejvýznamnějším luštěninám. Obliba cizrny vzrůstá a to je dobře, neboť je velmi vhodná do zdravého... Zobrazit celý článek.
Máslo
3. Březen 2018 | Encyklopedie | O tom, že margaríny nedoporučuji, jsem již psala. Ve zmiňovaném článku si můžete přečíst proč jsou margaríny nezdravé a nevhodné. Máslo, pokud ho budeme konzumovat jen v rozumné míře, je zdravější. V másle se přirozeně vyskytují vitamíny, hlavně... Zobrazit celý článek.
Rozmarýn
6. Leden 2018 | Recepty | Ingredience 250 g másla 10 lžic olivového oleje rozmarýn (nebo petržel, pažitka apod.) sůl Postup Máslo necháme úplně změknout a pak do něj vmícháme olivový olej. Následně přidáme nasekaný rozmarýn nebo jiné bylinky. Uchováváme v lednici. Dobře se... Zobrazit celý článek.
Vánoční stůl našich předků
8. Prosinec 2017 | Encyklopedie | Večer 24. prosince měli naši předkové štědrý, neboť měli na vánočním stole mnoho druhů pokrmů. Druhy pokrmů na svátečním stole měly krajové odlišnosti, ale jídelníček měl řadu pokrmů společných, tradičních.     Co naši předkové na Štědrý večer jedli... Zobrazit celý článek.

Stránky