Kvalitní strava, adekvátní pohyb a dobrá nálada.

Šípkový čaj - recept

Šípkový čaj

Šípek, plod růže šípkové obsahuje velké množství vitamínu C a řadu dalších látek, o tom jak je šípek zdravý se můžete dočíst na mých webových stránkách zde. Šípkový čaj je velice vhodný v prevenci projevů andropauzy a menopauzy.

Šípky sbíráme kvalitní a dobře vyzrálé. Sušíme je v troubě, v sušičce a nebo jen tak na plechu na radiátorech. Ze sušených šípků pak vaříme čaj, který pijeme preventivně zejména v době kdy hrozí virové infekce nebo jako podporu při léčbě.

Příprava čaje

  • Čaj připravíme tak, že do hrnku dáme cca 3 g drcených šípků a zalijeme horkou vodou. Necháme cca 7 minut vylouhovat. Pak musíme přecedit přes jemné plátýnko (přes sítko přecedit nestačí), protože se musíme zbavit jemných chloupků z plodu.
  • Čaj můžeme také připravit tak, že na noc zalijeme cca 20 g sušených šípků 1 l vody, druhý den přivedeme k varu, odstavíme a můžeme podávat. Šípky lze znovu zalít vodou a přivést k varu, čímž získáme další dávku čaje.

Šípky můžeme ale využít i jinak. Můžeme například připravit také domácí sirup, šípkovou marmeládu, z šípků lze připravit i víno.

Tip pro vás

Do šípkového čaje můžete přidat skořici nebo zázvor. Lze také kombinovat s jiným ovocem či bylinkami.

Podělte se s námi o recepty a zkušenosti na FB: Můj talíř - andromenovyziva.cz.

Kategorie: 
sdílet

Další články

Rajče
14. Leden 2020 | Léčivé potraviny | Rajské jablko neboli rajče je plod rajčete jedlého (též lilek rajče), trvalky většinou pěstované jako jednoletka. Jejich pěstování není náročné a odměnou nám jsou plody, které pozitivně působí na naše zdraví. O pěstování rajčat a obraně proti plísni... Zobrazit celý článek.
Stévie s beruškou
21. Květen 2019 | Léčivé potraviny | Stévie sladká je tropická rostlina, která je zajímavá nejen kvůli své vysoké sladivosti (komplex sladivých látek), ale též kvůli léčivým účinkům.   Sladivost stévie Stévie obsahuje glykosidy tzv. steviosid a rebaudiosid. V čisté podobě je prý 200... Zobrazit celý článek.
Kváskový chléb
24. Duben 2019 | Léčivé potraviny | Co je tradiční kváskový chléb Kváskový chléb pekly naše babičky. Peče se pouze z přírodního kvásku, mouky, vody, soli a kmínu. Neobsahuje žádné droždí. Připravte si vlastní kvásek. Návod najdete zde. Recept a postup na pravý nehnětený kváskový chléb... Zobrazit celý článek.
Ředkvičky
4. Duben 2019 | Léčivé potraviny | Ředkvička je kořen ředkve seté letní. Má štiplavou chuť díky hořčičným olejům. Tyto oleje chrání samotnou rostlinu před bakteriemi a plísněmi a stejně tak blahodárně působí i v našem těle. Co ředkvička obsahuje Hořčičné oleje a silice, vitamíny – C... Zobrazit celý článek.
Kajenský pepř
14. Březen 2019 | Léčivé potraviny | Na úvod je třeba zmínit, že název kajenský pepř je zavádějící, protože vlastně nejde o pepř, ale o druh velmi ostrých sušených chilli papriček. Český název pepř vznikl nepřesným překladem z angličtiny - pepper znamená jak pepř tak i papriku. Výraz... Zobrazit celý článek.

Stránky