Kvalitní strava, adekvátní pohyb a dobrá nálada.

WHO – nastává pandemie diabetu

Obezita

Světová zdravotnická organizace (WHO) v dubnu 2016 zveřejnila Světovou zprávu o diabetu. Ze zprávy vyplývá, že diabetes (cukrovka) je tichý zabiják na vzestupu.

Negativní data

  • V České republice vzrostl výskyt diabetu za posledních 25 let u mužů z 6,5 % na 8,7 %,
  • diabetes má skoro 10 % obyvatel ČR,
  • nadváha a obezita se vyskytuje u více než 90 % diabetiků,
  • v ČR představuje diabetes 2 % všech úmrtí.

Pozitiva

Zpráva ukazuje, že lze předejít nejméně 80 % případům diabetu 2. typu!

Jak předejít diabetu

Pohyb

  • Pohyb je nejvýznamnějším faktor v prevenci diabetu.
  • Pravidelným pohybem můžeme předejít všem chronickým onemocněním.
  • Riziko těch, kteří se pravidelně pohybují, je jen cca 50 % v porovnání s těmi, kteří vedou sedavý způsob života.

Zdravá strava

  • Stejně důležitá je zdravá strava.
  • Diabetes 2. typu je vyvolávána především příjmem živočišných tuků, zejména ve druhotně zpracovaném mase (například v uzeninách).
  • Riziko diabetu snižuje například zelenina - zejména listová.

Závěr a typy pro vás

  • Mějte tedy na paměti, že vždy je lepší prevence než léčba nemoci.
  • Zdravá strava a pohyb totiž předchází nadváze a obezitě a tím i chronickým onemocněním včetně diabetu.

Napište mi svoje názory a zkušenosti na FB: Můj talíř - andromenovyziva.cz.

Kategorie: 
sdílet

Přidat komentář

Plain text

  • Nejsou povoleny HTML značky.
  • Řádky a odstavce se zalomí automaticky.
  • Email addresses will be obfuscated in the page source to reduce the chances of being harvested by spammers.
  • Webové a e-mailové adresy jsou automaticky převedeny na odkazy.
CAPTCHA
Tato otázka slouží jako ochrana proti spamovacím robotům.

Další články

Rajče
14. Leden 2020 | Léčivé potraviny | Rajské jablko neboli rajče je plod rajčete jedlého (též lilek rajče), trvalky většinou pěstované jako jednoletka. Jejich pěstování není náročné a odměnou nám jsou plody, které pozitivně působí na naše zdraví. O pěstování rajčat a obraně proti plísni... Zobrazit celý článek.
Stévie s beruškou
21. Květen 2019 | Léčivé potraviny | Stévie sladká je tropická rostlina, která je zajímavá nejen kvůli své vysoké sladivosti (komplex sladivých látek), ale též kvůli léčivým účinkům.   Sladivost stévie Stévie obsahuje glykosidy tzv. steviosid a rebaudiosid. V čisté podobě je prý 200 –... Zobrazit celý článek.
Kváskový chléb
24. Duben 2019 | Léčivé potraviny | Co je tradiční kváskový chléb Kváskový chléb pekly naše babičky. Peče se pouze z přírodního kvásku, mouky, vody, soli a kmínu. Neobsahuje žádné droždí. Připravte si vlastní kvásek. Návod najdete zde. Recept a postup na pravý nehnětený kváskový chléb... Zobrazit celý článek.
Ředkvičky
4. Duben 2019 | Léčivé potraviny | Ředkvička je kořen ředkve seté letní. Má štiplavou chuť díky hořčičným olejům. Tyto oleje chrání samotnou rostlinu před bakteriemi a plísněmi a stejně tak blahodárně působí i v našem těle. Co ředkvička obsahuje Hořčičné oleje a silice, vitamíny – C... Zobrazit celý článek.
Kajenský pepř
14. Březen 2019 | Léčivé potraviny | Na úvod je třeba zmínit, že název kajenský pepř je zavádějící, protože vlastně nejde o pepř, ale o druh velmi ostrých sušených chilli papriček. Český název pepř vznikl nepřesným překladem z angličtiny - pepper znamená jak pepř tak i papriku. Výraz... Zobrazit celý článek.

Stránky