Kvalitní strava, adekvátní pohyb a dobrá nálada.

Testosteronový deficit a bezpečnost jeho léčby

V říjnu letošního roku proběhla v Praze Mezinárodní konference o testosteronovém deficitu a jeho léčbě. Vzhledem k tomu, že v posledních letech byl názor na testosteronovou léčbu rozporuplný, bylo cílem konference vyhodnotit základní vědecké poznatky a poskytnout jasná odborná vodítka pro lékaře i veřejnost.

Účastníci konference se shodli na tom, že moderní vědecký výzkum neprokázal zvýšené riziko kardiovaskulárních onemocnění a rakoviny prostaty ve spojitosti s testosteronovou léčbou. Naopak nízké hladiny testosteronu souvisí se zvýšeným rizikem pozdějšího vzniku diabetu nebo metabolického syndromu, který může vést ke kardiovaskulárním problémům.

Testosteronová léčba byla podrobena důkladnému studiu a její přínosy byly dle účastníků konference vědecky prokázány. Testosteronová terapie u vhodně vybraných pacientů zlepšila sexuální touhu a funkci, zvýšila svalovou hmotu, snížila tělesný tuk a zlepšila hustotu kostí. Léčba může pozitivně ovlivňovat náladu a kvalitu života.

Neexistuje však žádná univerzální testosteronová léčba, která by spolehlivě fungovala u každého muže. Vodítkem pro to, u kterých mužů léčba bude fungovat a kdo je vhodným kandidátem pro tuto léčbu, by měly být výsledky krevních testů.

Setkání se konalo pod záštitou Mezinárodní společnosti pro studium stárnutí mužů (ISSAM) a King’s College London.

 

Nejlepší prevencí obezity a zdravotních komplikací spojených s testosteronovým deficitem jsou správné stravovací návyky.

Kategorie: 
sdílet

Další články

Rajče
14. Leden 2020 | Léčivé potraviny | Rajské jablko neboli rajče je plod rajčete jedlého (též lilek rajče), trvalky většinou pěstované jako jednoletka. Jejich pěstování není náročné a odměnou nám jsou plody, které pozitivně působí na naše zdraví. O pěstování rajčat a obraně proti plísni... Zobrazit celý článek.
Stévie s beruškou
21. Květen 2019 | Léčivé potraviny | Stévie sladká je tropická rostlina, která je zajímavá nejen kvůli své vysoké sladivosti (komplex sladivých látek), ale též kvůli léčivým účinkům.   Sladivost stévie Stévie obsahuje glykosidy tzv. steviosid a rebaudiosid. V čisté podobě je prý 200 –... Zobrazit celý článek.
Kváskový chléb
24. Duben 2019 | Léčivé potraviny | Co je tradiční kváskový chléb Kváskový chléb pekly naše babičky. Peče se pouze z přírodního kvásku, mouky, vody, soli a kmínu. Neobsahuje žádné droždí. Připravte si vlastní kvásek. Návod najdete zde. Recept a postup na pravý nehnětený kváskový chléb... Zobrazit celý článek.
Ředkvičky
4. Duben 2019 | Léčivé potraviny | Ředkvička je kořen ředkve seté letní. Má štiplavou chuť díky hořčičným olejům. Tyto oleje chrání samotnou rostlinu před bakteriemi a plísněmi a stejně tak blahodárně působí i v našem těle. Co ředkvička obsahuje Hořčičné oleje a silice, vitamíny – C... Zobrazit celý článek.
Kajenský pepř
14. Březen 2019 | Léčivé potraviny | Na úvod je třeba zmínit, že název kajenský pepř je zavádějící, protože vlastně nejde o pepř, ale o druh velmi ostrých sušených chilli papriček. Český název pepř vznikl nepřesným překladem z angličtiny - pepper znamená jak pepř tak i papriku. Výraz... Zobrazit celý článek.

Stránky