Kvalitní strava, adekvátní pohyb a dobrá nálada.

Cukr – vyhýbejte se mu a zachráníte si zdraví - část 1.

Cukr zabíjí

Rafinovaný cukr je velmi nezdravý a rafinovaně ničí naše zdraví.

 

 

 

 

Co nám cukr způsobuje

  • Cukr způsobuje civilizační choroby - diabetes, kardiovaskulární nemoci, obezita, rakovina, zánětlivá revmatická onemocnění, deprese, chronický únavový syndrom, předčasné porody a potraty, Alzheimerova a Parkinsonova choroba, osteoporóza a další.
  • Cukr způsobuje závislost. Konzumací cukru se zvýší hladina hormonu štěstí (dopamin) a je celkem jasné, že se tělo snaží tento pocit opakovat. Opakování vede k závislosti na cukru (podobně jako u drog). Touha po opakování příjemného zážitku nastává už v okamžiku, kdy ho můžete pouze předvídat. Například když se blížíte k cukrárně :).
  • Cukr (disacharid sacharóza) se v těle rozkládá na glukózu a fruktózu. Glukóza je uložena v játrech jako glykogen (zásoba energie). Pokud však jsou zásoby glykogenu dostatečné (nehýbeme se, nevydáváme energii) a přesto tělu i nadále dodáváme cukr, uloží přebytečný cukr místo do glykogenu do tuku. Část tuku se uloží do podkoží a část do jater, kde může způsobit vážné poškození (podobné jako při konzumaci alkoholu). Fruktóza je metabolizována játry a škodí organismu různými způsoby. Fruktóza se ukládá do tuku v játrech a poškozuje je. Přebytek fruktózy vede k inzulínové rezistenci a diabetu. Negativně ovlivňuje pocit sytosti. Fruktóza je přidávána do limonád a dalších mnoha výrobků. Byla považována za zdravé sladidlo, ale není tomu tak.
  • Studie prokázaly, že nápoje slazené glukózou a fruktózou, zvyšují hladinu triglyceridů, procento tuku v těle, zvyšují LDL cholesterol, inzulínovou rezistenci, diabetes.
  • Cukr způsobuje inzulínovou rezistenci. Inzulín plní v těle různé funkce. Inzulín má například za úkol uložit glukózu z krve do buněk. Inzulinová rezistence znamená, že tkáně přestávají na inzulin reagovat a jejich buňky přestávají přijímat cukr. To vede ke zvýšení koncentrace cukru v krvi. Na vysoký obsah cukru v krvi tělo reaguje tak, že slinivka břišní tvoří stále více inzulínu do krve, aby cukr z krve vyplavil (vysoká hladina glukózy v krvi je nežádoucí). Inzulínová rezistence způsobuje poškození buněk slinivky břišní. Slinivka totiž není posléze schopna produkovat inzulín a vzniká diabetes. Hlavními rizikovými faktory diabetu je obezita (špatná strava, moc cukru a nezdravých tuků) a nedostatek pohybových aktivit. Inzulín má také za úkol aktivovat tukové buňky, aby využily tuk z krevního oběhu a uložily ho. Tak se vlastně inzulín (jeho velké množství v krvi následkem přejídání se cukrem) podílí na ukládání tuku a na vzniku obezity.
  • Cukr způsobuje rezistenci na leptin. Leptin je hormon, který vylučují tukové buňky. Dává mozku signál, že tukové buňky jsou plné a vyvolává pocit sytosti. Díky cukru však mozek ztrácí citlivost na signály leptinu. A tak když mozek nedostane signál, přejídáme se, protože se nedostavuje pocit nasycení. Také fruktóza ovlivňuje hormony navozující pocit sytosti a utlumuje pocit sytosti dokonce víc než glukóza. Cukr tedy způsobuje a podporuje přejídání.
  • Cukr způsobuje podvýživu a zároveň se po něm tloustne. Tělo potřebuje vyváženou stravu s dostatkem vitamínů a minerálů. Pokud se však stravujeme nekvalitně, konzumujeme potraviny s nadbytkem cukru, tělo nás nutí jíst stále víc, protože potřebuje doplnit dostatek kvalitních látek. Pokud nejíme zdravě (jíme přebytek cukru), tloustneme.
  • Přejídání se cukrem způsobuje pokles mentálních funkcí, poškození mozku, k riziku vzniku diabetes a diabetes zvyšuje riziko vzniku Alzheimerovy choroby a demence o 75 %!
  • Cukr zvyšuje riziko vzniku depresí.
  • Cukr je potravou kvasinek a plísní v našem těle, které se díky cukru vesele množí a následně vás také nutí jíst další cukr, aby měly z čeho žít.
  • Cukr ovlivňuje stárnutí pokožky změnou struktury kolagenu.
  • Cukrem (rafinovaným) přijímáte pouze kalorie, žádné minerály či vitamíny apod.
  • Cukr způsobuje zubní kazy atd...

Pokud jste již omezili konzumaci cukru nebo se na to chystáte – podělte se s námi o svoje zkušenosti, výsledky a nápady na FB: Můj talíř – andromenovyziva.cz.

 

Kategorie: 
sdílet

Přidat komentář

Plain text

  • Nejsou povoleny HTML značky.
  • Řádky a odstavce se zalomí automaticky.
  • Email addresses will be obfuscated in the page source to reduce the chances of being harvested by spammers.
  • Webové a e-mailové adresy jsou automaticky převedeny na odkazy.
CAPTCHA
Tato otázka slouží jako ochrana proti spamovacím robotům.

Další články

Cizrna
8. Duben 2018 | Léčivé potraviny | Cizrna beraní (nebo také římský hrách) je bobovitá rostlina. Konzumovat lze semena, celé lusky nebo mladé výhonky. Patří spolu s hrachem a fazolemi k nejvýznamnějším luštěninám. Obliba cizrny vzrůstá a to je dobře, neboť je velmi vhodná do zdravého... Zobrazit celý článek.
Máslo
3. Březen 2018 | Encyklopedie | O tom, že margaríny nedoporučuji, jsem již psala. Ve zmiňovaném článku si můžete přečíst proč jsou margaríny nezdravé a nevhodné. Máslo, pokud ho budeme konzumovat jen v rozumné míře, je zdravější. V másle se přirozeně vyskytují vitamíny, hlavně... Zobrazit celý článek.
Rozmarýn
6. Leden 2018 | Recepty | Ingredience 250 g másla 10 lžic olivového oleje rozmarýn (nebo petržel, pažitka apod.) sůl Postup Máslo necháme úplně změknout a pak do něj vmícháme olivový olej. Následně přidáme nasekaný rozmarýn nebo jiné bylinky. Uchováváme v lednici. Dobře se... Zobrazit celý článek.
Vánoční stůl našich předků
8. Prosinec 2017 | Encyklopedie | Večer 24. prosince měli naši předkové štědrý, neboť měli na vánočním stole mnoho druhů pokrmů. Druhy pokrmů na svátečním stole měly krajové odlišnosti, ale jídelníček měl řadu pokrmů společných, tradičních.     Co naši předkové na Štědrý večer jedli... Zobrazit celý článek.
Kajenský pepř
6. Prosinec 2017 | Léčivé potraviny | Na úvod je třeba zmínit, že název kajenský pepř je zavádějící, protože vlastně nejde o pepř, ale o druh velmi ostrých sušených chilli papriček. Český název pepř vznikl nepřesným překladem z angličtiny - pepper znamená jak pepř tak i papriku. Výraz... Zobrazit celý článek.

Stránky