Biopotraviny – co to je
autor: RNDr. Šárka Svo... | přidáno: Pondělí 23. Květen 2016 13:23
Co je biopotravina
- Biopotravina je produktem ekologického zemědělství, ve kterém se hospodaří šetrným způsobem ke zvířatům, půdě, rostlinám a přírodě vůbec.
- Nepoužívají se pesticidy, umělá hnojiva a geneticky modifikované organismy (GMO) ).
- Zvířata se chovají s možností výběhu nebo pastvy, krmí se přirozenými krmivy bez stimulátorů růstu či hormonálních přípravků.
Jaké výhody nám přináší biopotraviny
- Biopotravina neobsahuje (na rozdíl od klasické potraviny) chemická aditiva, stabilizátory, konzervanty, umělá barviva a podobně.
- Je prokázáno, že biopotraviny mají lepší výživovou hodnotu (vyšší obsah vitamínu C a vitamínu E, vyšší obsah minerálních látek).
- Ekologicky vypěstovaná zelenina má nižší obsah dusičnanů až o 50 % a nižší obsah pesticidů o více než 90 % v porovnání s klasickou (konvenční) zeleninou.
Další přínos nákupu biopotravin
Nákupem biopotravin chráníme nejen svoje zdraví, ale přispíváme k lepším životním podmínkám chovaných zvířat a k nižšímu znečišťování životního prostředí chemickými látkami.
Sortimet
Sortiment českých biopotravin zahrnuje především následující výrobky:
- mléko a mléčné výrobky, pečivo, čaje, koření, mouku, těstoviny, dětskou výživu, vejce, kuřecí, vepřové a hovězí maso, ovoce, zeleninu, sušené ovoce, víno atd.
- U některých komodit je ale nabídka nedostatečná a nepokrývá poptávku spotřebitelů (např. vejce, ovoce, zelenina).
- Některé biopotraviny nejsou českými výrobci biopotravin produkovány vůbec a dovážejí se ze zahraničí (např. oleje).
Jak poznáme biopotravinu
Biopotravina je označena logem EU (motiv listu s evropskými hvězdami) a národním logem BIO (biozebra).
Více v článku o označování biopotravin zde.
Máte zkušenosti s biopotravinami? Podělte se o ně s námi na FB: Můj talíř - andromenovyziva.cz.
Kategorie:
Další články
14. Leden 2020 |
Léčivé potraviny |
Rajské jablko neboli rajče je plod rajčete jedlého (též lilek rajče), trvalky většinou pěstované jako jednoletka. Jejich pěstování není náročné a odměnou nám jsou plody, které pozitivně působí na naše zdraví. O pěstování rajčat a obraně proti plísni... Zobrazit celý článek.
21. Květen 2019 |
Léčivé potraviny |
Stévie sladká je tropická rostlina, která je zajímavá nejen kvůli své vysoké sladivosti (komplex sladivých látek), ale též kvůli léčivým účinkům.
Sladivost stévie
Stévie obsahuje glykosidy tzv. steviosid a rebaudiosid.
V čisté podobě je prý 200... Zobrazit celý článek.
24. Duben 2019 |
Léčivé potraviny |
Co je tradiční kváskový chléb
Kváskový chléb pekly naše babičky. Peče se pouze z přírodního kvásku, mouky, vody, soli a kmínu. Neobsahuje žádné droždí.
Připravte si vlastní kvásek. Návod najdete zde.
Recept a postup na pravý nehnětený kváskový chléb... Zobrazit celý článek.
4. Duben 2019 |
Léčivé potraviny |
Ředkvička je kořen ředkve seté letní. Má štiplavou chuť díky hořčičným olejům. Tyto oleje chrání samotnou rostlinu před bakteriemi a plísněmi a stejně tak blahodárně působí i v našem těle.
Co ředkvička obsahuje
Hořčičné oleje a silice,
vitamíny – C... Zobrazit celý článek.
14. Březen 2019 |
Léčivé potraviny |
Na úvod je třeba zmínit, že název kajenský pepř je zavádějící, protože vlastně nejde o pepř, ale o druh velmi ostrých sušených chilli papriček. Český název pepř vznikl nepřesným překladem z angličtiny - pepper znamená jak pepř tak i papriku. Výraz... Zobrazit celý článek.
Stránky
- 1
- 2
- 3
- 4
- 5
- 6
- 7
- 8
- 9
- …
- následující ›
- poslední »
Přidat komentář