Čokoláda
14. Prosinec 2016 |
Tento recept je nejen zdravý, ale i rychlý a snadný na přípravu. Můžete ho zkusit i o Vánocích. Budete tak mít zdravou variantu mlsání.
Ingredience:
sušené fíky
kvalitní čokoláda (hořká, na vaření...)
kokosový olej
Postup:
Ve vodní lázni... Zobrazit celý článek.
Rubrika: Recepty
23. Listopad 2016 |
Obchody už na nás zase útočí vánočním zbožím :-). Nabízejí i „čokoládové“ figurky. Buďte obezřetní a dobře vybírejte co kupujete.
Kupujte čokoládu
Čokoláda musí obsahovat kakaovou hmotu, kakaové máslo a cukr. O čokoládě se dočtete více zde.
Název... Zobrazit celý článek.
Rubrika: Encyklopedie
11. Říjen 2016 |
Kakaové boby jsou sušená semena kakaovníku pravého (Theobroma cacao). Z kakaových bobů se vyrábí tolik oblíbená čokoláda. Bohužel běžně prodávaná čokoláda prochází složitým výrobním procesem, při kterém kakaové boby ztrácí řadu svých prospěšných... Zobrazit celý článek.
Rubrika: Léčivé potraviny
17. Březen 2016 |
Ingredience:
130 g celozrnné pšeničné mouky (můžeme použít i např. pohankovou, čili bezlepkovou variantu)
2 lžíce karobu
2 lžíce mléka
125 g másla
50 g čokolády (kvalitní hořké)
špetka soli
citronová kůra
Postup:
Do mísy dáme rozpuštěné máslo,... Zobrazit celý článek.
Rubrika: Recepty
25. Únor 2016 |
Do velikonočních svátků je ještě poměrně daleko, ale už na nás číhají z regálů. Vypadají roztomile, ale ve skutečnosti můžou být pěkně zákeřní. Hrozí reálné nebezpečí, že si děti vykoledují s dobrotami také zdravotní problémy (například... Zobrazit celý článek.
Rubrika: Encyklopedie
10. Únor 2016 |
Tato skupina tuků nemá žádnou výživovou hodnotu a významně škodí zdraví (o transmastných kyselinách si přečtěte také zde).
Jak vznikají
Vznikají při průmyslovém zpracování rostlinných tuků, zejména olejů, pomocí hydrogenace (přečtěte si o palmovém... Zobrazit celý článek.
Rubrika: Encyklopedie
19. Leden 2016 |
Čokoláda není nic až tak špatného, jak nám je často prezentováno. Ale musíte vědět jakou si vybrat! Rozhodně je lepší se vyhnout čokoládě mléčné, která obsahuje hodně tuku, cukru a aditiv (chemických). Vyberte si čokoládu tmavou, která bude mít... Zobrazit celý článek.
Rubrika: Léčivé potraviny
19. Leden 2016 |
Ingredience:
120 g kvalitního kakaa
800 ml mléka
60 g cukru
1 lžička mleté skořice
1 lžička vanilkového extraktu
¼ lžičky kajenského pepře
Postup:
Smícháme kakao, cukr, skořici a kajenský pepř. Do kastrůlku dáme mléko a vanilkový extrakt a... Zobrazit celý článek.
Rubrika: Recepty