Kvalitní strava, adekvátní pohyb a dobrá nálada.

Tajemství celozrnné mouky

Obilí

Abychom pochopili proč je celozrnná mouka (další informace zde) lepší a zdravější, vysvětlíme si základní pojmy.

Z čeho se skládá zrno

Zrno se skládá ze tří základních částí:

  • obal (otruby) - obsahuje vlákninu, vitamíny řady B, minerální látky (fosfor, draslík, mangan, železo, vápník hořčík), kyselinu fytinovou,
  • moučné jádro (endosperm) – obsahuje bílkoviny (hlavně lepek) a škrob,
  • klíček (zárodek) - obsahuje nenasycené mastné kyseliny (zdravé tuky), kvalitní bílkoviny, vitamíny E (důležitý antioxidant, o antioxidantech zde), B, B1, B6 a enzymy.

Co je bílá mouka

Bílá mouka vzniká rozemletím pouze moučného jádra (obsahuje jen endosperm). Je tedy na rozdíl od celozrnné ochuzena o většinu zdravých látek.

Co je celozrnná mouka

Celozrnná mouka se vyrábí rozemletím celého zrna a obsahuje tedy i vlákninu, minerální látky, vitamíny, nenasycené mastné kyseliny, kvalitní bílkoviny a enzymy. Celozrnná mouka má nižší glykemický index.

O co se konzumací bílé mouky například ochudíme

Bílá mouka je oproti celozrnné ochuzena přibližně o 60 % vápníku, 76 % železa, 85 % hořčíku, 78 % zinku, 77 % vitaminu B1, 80 % vitaminu B2 a 86 % vitaminu E.

Trocha historie

Dříve se mouka mlela v tzv. kamenných mlýnech a mouka byla celozrnná, protože obsahovala všechny části obilného zrna. V 19. století však došlo k zásadní změně výroby mouky, obilná zrna se začala vymílat. Čili před mletím byl odstraňován obal i klíček a mlela se pouze vnitřní moučná část. Tím vznikla tzv. bílá mouka. Hlavním důvodem zavedení vymílání zrn byl požadavek na delší trvanlivost mouky. Tuky obsažené v klíčku způsobují, že mouka rychleji žlukne.

Z čeho se u nás peče

Běžný chléb se u nás vyrábí z pšenično-žitné bílé mouky. Pečivo pouze z mouky pšeničné. Různé druhy chlebů a pekárenských výrobků se liší podílem těchto obilovin a způsobem přípravy.

Pozor na kvalitu

Pravý celozrnný výrobek (chléb, pečivo) musí mít podle § 11 vyhlášky č. 333/1997 Sb. nejméně 80 % celozrnné mouky.

U celozrnné mouky je velmi důležité, aby byla kvalitní (bio), protože pesticidy používané při pěstování obilí mají tendenci se ukládat v obalu zrna.

Tip pro vás: Zajímavou alternativou jsou tzv. pseudoobiloviny například amarant (laskavec), čirok, quinoa (merlík).

Podělte se s námi o zkušenosti na FB: Můj talíř - andromenovyziva.cz

sdílet

Přidat komentář

Plain text

  • Nejsou povoleny HTML značky.
  • Řádky a odstavce se zalomí automaticky.
  • Email addresses will be obfuscated in the page source to reduce the chances of being harvested by spammers.
  • Webové a e-mailové adresy jsou automaticky převedeny na odkazy.
CAPTCHA
Tato otázka slouží jako ochrana proti spamovacím robotům.

Další články

Rajče
14. Leden 2020 | Léčivé potraviny | Rajské jablko neboli rajče je plod rajčete jedlého (též lilek rajče), trvalky většinou pěstované jako jednoletka. Jejich pěstování není náročné a odměnou nám jsou plody, které pozitivně působí na naše zdraví. O pěstování rajčat a obraně proti plísni... Zobrazit celý článek.
Stévie s beruškou
21. Květen 2019 | Léčivé potraviny | Stévie sladká je tropická rostlina, která je zajímavá nejen kvůli své vysoké sladivosti (komplex sladivých látek), ale též kvůli léčivým účinkům.   Sladivost stévie Stévie obsahuje glykosidy tzv. steviosid a rebaudiosid. V čisté podobě je prý 200 –... Zobrazit celý článek.
Kváskový chléb
24. Duben 2019 | Léčivé potraviny | Co je tradiční kváskový chléb Kváskový chléb pekly naše babičky. Peče se pouze z přírodního kvásku, mouky, vody, soli a kmínu. Neobsahuje žádné droždí. Připravte si vlastní kvásek. Návod najdete zde. Recept a postup na pravý nehnětený kváskový chléb... Zobrazit celý článek.
Ředkvičky
4. Duben 2019 | Léčivé potraviny | Ředkvička je kořen ředkve seté letní. Má štiplavou chuť díky hořčičným olejům. Tyto oleje chrání samotnou rostlinu před bakteriemi a plísněmi a stejně tak blahodárně působí i v našem těle. Co ředkvička obsahuje Hořčičné oleje a silice, vitamíny – C... Zobrazit celý článek.
Kajenský pepř
14. Březen 2019 | Léčivé potraviny | Na úvod je třeba zmínit, že název kajenský pepř je zavádějící, protože vlastně nejde o pepř, ale o druh velmi ostrých sušených chilli papriček. Český název pepř vznikl nepřesným překladem z angličtiny - pepper znamená jak pepř tak i papriku. Výraz... Zobrazit celý článek.

Stránky