Kvalitní strava, adekvátní pohyb a dobrá nálada.

Soja - konzumujte pouze fermentovanou

Soja

Podle výzkumů má většina výrobků ze soji negativní vliv na zdraví (více o tom jak soja ničí naše zdraví se dočtete zde). Je to tím, že u nás konzumujeme vysoce průmyslově upravenou soju - výrobky obsahují tzv. izolovaný sojový protein, který s přirozenou sojou nemá nic společného.

Vybírejte si výrobky pouze z fermentované soji

Fermentační proces totiž snižuje hladinu kyseliny fytové a antinutričních látek. Navíc při fermentaci vznikají prospěšné látky pro trávení - například probiotika, vitamín K2.

Doporučené fermentované výrobky ze soji 

  • Tempeh - fermentovaný sójový „sýr“ se zajímavou chutí, jeden z nejlepších sojových produktů, Tempeh natural je třeba dochutit a tepelně upravit (nejlépe marinovat a pokrájený na tenké plátky zprudka osmažit), k sehnání je ale také smažený, marinovaný, uzený (tmavý a oříškově chutnající, který se dá jíst i za studena). Upravený tempeh je možné použít podle fantazie do těstovin, rizot, výborný je zapečený s bramborami nebo podušený s houbami…
  • Natto - silně vonící fermentovaný sýr, může se podávat s rýží, se zeleninovými pokrmy, přidává se do miso polévek. Natto obsahuje důležitý vitamín K2, který je nezbytný pro správné využití vápníku v kostech, a naopak pro odstraňování vápníku z cév, které by poškozoval.
  • Miso - pasta k ochucení polévek a pomazánek.
  • Sojové omáčky - ale pouze kvalitní tj. vyrobené fermentací, ne chemickou cestou – hydrolýzou (běžně k dostání v supermarketech).

Těmto výrobkům ze soji se vyhněte - nejsou fermentované

Sojové mléko, sojové maso, sojový sýr, sojové energetické a proteinové tyčinky, sojová zmrzlina, sojové práškové proteiny, sojová mouka (často přidávaná do pečiva) atd.

Kategorie: 
sdílet

Přidat komentář

Plain text

  • Nejsou povoleny HTML značky.
  • Řádky a odstavce se zalomí automaticky.
  • Email addresses will be obfuscated in the page source to reduce the chances of being harvested by spammers.
  • Webové a e-mailové adresy jsou automaticky převedeny na odkazy.
CAPTCHA
Tato otázka slouží jako ochrana proti spamovacím robotům.

Další články

Rajče
14. Leden 2020 | Léčivé potraviny | Rajské jablko neboli rajče je plod rajčete jedlého (též lilek rajče), trvalky většinou pěstované jako jednoletka. Jejich pěstování není náročné a odměnou nám jsou plody, které pozitivně působí na naše zdraví. O pěstování rajčat a obraně proti plísni... Zobrazit celý článek.
Stévie s beruškou
21. Květen 2019 | Léčivé potraviny | Stévie sladká je tropická rostlina, která je zajímavá nejen kvůli své vysoké sladivosti (komplex sladivých látek), ale též kvůli léčivým účinkům.   Sladivost stévie Stévie obsahuje glykosidy tzv. steviosid a rebaudiosid. V čisté podobě je prý 200 –... Zobrazit celý článek.
Kváskový chléb
24. Duben 2019 | Léčivé potraviny | Co je tradiční kváskový chléb Kváskový chléb pekly naše babičky. Peče se pouze z přírodního kvásku, mouky, vody, soli a kmínu. Neobsahuje žádné droždí. Připravte si vlastní kvásek. Návod najdete zde. Recept a postup na pravý nehnětený kváskový chléb... Zobrazit celý článek.
Ředkvičky
4. Duben 2019 | Léčivé potraviny | Ředkvička je kořen ředkve seté letní. Má štiplavou chuť díky hořčičným olejům. Tyto oleje chrání samotnou rostlinu před bakteriemi a plísněmi a stejně tak blahodárně působí i v našem těle. Co ředkvička obsahuje Hořčičné oleje a silice, vitamíny – C... Zobrazit celý článek.
Kajenský pepř
14. Březen 2019 | Léčivé potraviny | Na úvod je třeba zmínit, že název kajenský pepř je zavádějící, protože vlastně nejde o pepř, ale o druh velmi ostrých sušených chilli papriček. Český název pepř vznikl nepřesným překladem z angličtiny - pepper znamená jak pepř tak i papriku. Výraz... Zobrazit celý článek.

Stránky