Kvalitní strava, adekvátní pohyb a dobrá nálada.

Datle – chutné a výživné

Datle

Datle jsou plody datlovníku obecného. Datlovníky jsou v arabských zemích považovány za zdroj života. Dávají totiž nejen chutné a výživné plody, ale po naříznutí kmene dávají též sladkou šťávu. A jsou také zdrojem vlákna na výrobu rohoží a provazů. Z dlouhých listů se pletou košíky.

Jak je možné datle konzumovat

Datle můžeme jíst čerstvé nebo sušené. Ze sušených datlí se mele mouka, která se používá do nejrůznějších pokrmů. Z čerstvých se získává sladký sirup tzv. datlový med. Datle můžeme mlsat jen tak samotné nebo je můžeme dávat do ovocných salátů, nakrájet do müsli nebo si jimi můžeme osladit tvaroh či jogurt.

Co datle obsahují

  • Plody obsahují vitamíny řady B.
  • Jsou bohaté na minerální látky jako je draslík, železo, vápník, fosfor a stopové prvky, měď, zinek, mangan.
  • Datle patří mezi druhy ovoce s velkým obsahem cukru (převážně glukóza a fruktóza). Konzumace datlí (podobně jako fíků, o kterých se dočtete zde) přináší velké množství energie. Jsou vhodné při únavě, neboť mají posilňující účinek.
  • Datle jsou ceněny pro velký obsah vlákniny, která má příznivé účinky na střeva (více o vláknině zde).

Jaké mají pozitivní účinky

  • Díky vysokému obsahu vitamínu B1 a magnesia mají pozitivní vliv na nervový systém.
  • Používají se jako lék při zánětu průdušek a silném suchém kašli.

Tip pro vás: Lék na průdušky a kašel získáme, pokud povaříme 100 g datlí v půl litru mléka (nejlépe sojové, popřípadě kravské) a přidáme lžíci medu.

Máte zkušenosti s tímto lékem na průdušky a kašel? Napište nám na FB: Můj talíř - andromenovyziva.cz.

sdílet

Přidat komentář

Plain text

  • Nejsou povoleny HTML značky.
  • Řádky a odstavce se zalomí automaticky.
  • Email addresses will be obfuscated in the page source to reduce the chances of being harvested by spammers.
  • Webové a e-mailové adresy jsou automaticky převedeny na odkazy.
CAPTCHA
Tato otázka slouží jako ochrana proti spamovacím robotům.

Další články

Rajče
14. Leden 2020 | Léčivé potraviny | Rajské jablko neboli rajče je plod rajčete jedlého (též lilek rajče), trvalky většinou pěstované jako jednoletka. Jejich pěstování není náročné a odměnou nám jsou plody, které pozitivně působí na naše zdraví. O pěstování rajčat a obraně proti plísni... Zobrazit celý článek.
Stévie s beruškou
21. Květen 2019 | Léčivé potraviny | Stévie sladká je tropická rostlina, která je zajímavá nejen kvůli své vysoké sladivosti (komplex sladivých látek), ale též kvůli léčivým účinkům.   Sladivost stévie Stévie obsahuje glykosidy tzv. steviosid a rebaudiosid. V čisté podobě je prý 200 –... Zobrazit celý článek.
Kváskový chléb
24. Duben 2019 | Léčivé potraviny | Co je tradiční kváskový chléb Kváskový chléb pekly naše babičky. Peče se pouze z přírodního kvásku, mouky, vody, soli a kmínu. Neobsahuje žádné droždí. Připravte si vlastní kvásek. Návod najdete zde. Recept a postup na pravý nehnětený kváskový chléb... Zobrazit celý článek.
Ředkvičky
4. Duben 2019 | Léčivé potraviny | Ředkvička je kořen ředkve seté letní. Má štiplavou chuť díky hořčičným olejům. Tyto oleje chrání samotnou rostlinu před bakteriemi a plísněmi a stejně tak blahodárně působí i v našem těle. Co ředkvička obsahuje Hořčičné oleje a silice, vitamíny – C... Zobrazit celý článek.
Kajenský pepř
14. Březen 2019 | Léčivé potraviny | Na úvod je třeba zmínit, že název kajenský pepř je zavádějící, protože vlastně nejde o pepř, ale o druh velmi ostrých sušených chilli papriček. Český název pepř vznikl nepřesným překladem z angličtiny - pepper znamená jak pepř tak i papriku. Výraz... Zobrazit celý článek.

Stránky