Kvalitní strava, adekvátní pohyb a dobrá nálada.

Arrowroot – zdravější náhrada kukuřičného škrobu

Arrowroot

Arrowroot je název pro škrobovou mouku, získávanou z kořenů rostliny zvané maranta třtinová (Maranta arundinacea). Dá se koupit v podobě bílého prášku v prodejnách zdravé výživy. Výhodou tohoto prášku je, že nemá žádnou příchuť, nezakaluje pokrm a neobsahuje tuk.

K čemu se používá

  • Do omáček,
  • vývarů,
  • do pudinků,
  • do koláčů,
  • sušenek,
  • do zmrzliny,
  • k přípravě želé, ovocných omáček, šťáv.

Zdravotní výhody

Arrowroot je například doporučován proti průjmu a na posílení organismu.

Jak na to

  • Arrowroot rozmícháme v troše vody - 2 lžičky arrowrotu odpovídají 1 lžíci škrobu. Vzniklou směs přidáme například do omáčky pro zahuštění. Pozor, nevýhodou je, že po opětovném ohřátí řídne.

Směs vody a arrowrootu můžeme použít i například na ovocné želé.

  • Arrowroot lze použít i jako náhradu za pšeničnou mouku při pečení. Zde odpovídá 1 čajová lžička arrowrootu 1 polévkové lžíci pšeničné mouky.

Tip pro vás: Pokud rádi používáte do vaření jíšku, můžete se vyhnout mouce a tuku potřebných na jíšku právě když využijete arrowroot. Získáte tak jídlo dietní a lépe stravitelné než s uvedenou „mastnou“ jíškou.

Znáte arrowroot? Napište nám o tom na FB: Můj talíř – andromenovyziva.cz.

 

Kategorie: 
sdílet

Přidat komentář

Plain text

  • Nejsou povoleny HTML značky.
  • Řádky a odstavce se zalomí automaticky.
  • Email addresses will be obfuscated in the page source to reduce the chances of being harvested by spammers.
  • Webové a e-mailové adresy jsou automaticky převedeny na odkazy.
CAPTCHA
Tato otázka slouží jako ochrana proti spamovacím robotům.

Další články

Rajče
14. Leden 2020 | Léčivé potraviny | Rajské jablko neboli rajče je plod rajčete jedlého (též lilek rajče), trvalky většinou pěstované jako jednoletka. Jejich pěstování není náročné a odměnou nám jsou plody, které pozitivně působí na naše zdraví. O pěstování rajčat a obraně proti plísni... Zobrazit celý článek.
Stévie s beruškou
21. Květen 2019 | Léčivé potraviny | Stévie sladká je tropická rostlina, která je zajímavá nejen kvůli své vysoké sladivosti (komplex sladivých látek), ale též kvůli léčivým účinkům.   Sladivost stévie Stévie obsahuje glykosidy tzv. steviosid a rebaudiosid. V čisté podobě je prý 200 –... Zobrazit celý článek.
Kváskový chléb
24. Duben 2019 | Léčivé potraviny | Co je tradiční kváskový chléb Kváskový chléb pekly naše babičky. Peče se pouze z přírodního kvásku, mouky, vody, soli a kmínu. Neobsahuje žádné droždí. Připravte si vlastní kvásek. Návod najdete zde. Recept a postup na pravý nehnětený kváskový chléb... Zobrazit celý článek.
Ředkvičky
4. Duben 2019 | Léčivé potraviny | Ředkvička je kořen ředkve seté letní. Má štiplavou chuť díky hořčičným olejům. Tyto oleje chrání samotnou rostlinu před bakteriemi a plísněmi a stejně tak blahodárně působí i v našem těle. Co ředkvička obsahuje Hořčičné oleje a silice, vitamíny – C... Zobrazit celý článek.
Kajenský pepř
14. Březen 2019 | Léčivé potraviny | Na úvod je třeba zmínit, že název kajenský pepř je zavádějící, protože vlastně nejde o pepř, ale o druh velmi ostrých sušených chilli papriček. Český název pepř vznikl nepřesným překladem z angličtiny - pepper znamená jak pepř tak i papriku. Výraz... Zobrazit celý článek.

Stránky